‘Vikingen vijlden hun tanden’

De Vikingen versierden waarschijnlijk hun tanden door er patronen in te vijlen. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt bij een opgraving. De gevijlde tanden zijn gevonden in een massagraf in de buurt van de Britse plaats Weymouth.

 

Waarschijnlijk zijn de gebitselementen afkomstig van jonge Vikingen die ten prooi vielen aan lokale strijders. De versieringen op hun tanden waren vermoedelijk bedoeld om hun vijanden schrik aan te jagen. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van onderzoek aan de Universiteit van Oxford.

 

“Gezien het feit dat het ging om jonge strijders, wilden ze met hun tanden mogelijk hun tegenstanders imponeren”, verklaart hoofdonderzoeker David Score. De tanden van de Vikingen bevatten horizontale lijnen die zo netjes zijn gevijld dat het versierwerk waarschijnlijk werd uitgevoerd door vakmensen.

 

Het proces was volgens de wetenschappers erg pijnlijk. “Het is moeilijk te zeggen hoe pijnlijk het was om de tanden te vijlen, maar het was zeker geen prettige ervaring”, aldus Score.

 

De geanalyseerde tanden zijn al in 2009 ontdekt in het massagraf. Bij de opgraving werden ook 54 lichamen en 51 schedels van jonge mannen aangetroffen. De personen waren waarschijnlijk allemaal van Scandinavische afkomst. Als de gevijlde patronen op hun tanden inderdaad waren bedoeld om de tegenstander af te schrikken, dan was dat geen succes.

 

De skeletten van de Vikingen met de versierde tanden zijn namelijk hevig toegetakeld. Veel botten in de armen en benen zijn doormidden gehakt. De ontbrekende hoofden in het graf zijn waarschijnlijk meegenomen als souvenir door de vijanden van de Vikingen.

 

Overigens was al bekend, uit een eerder Zweeds onderzoek, dat Vikingen groeven in hun tanden maakten om hun status aan te geven. Vikingen hadden waarschijnlijk diepe groeven in hun tanden om hun klasse of militaire rang aan te duiden.

 

Ongeveer tien procent van de mannelijke Vikingen zouden horizontale groeven in hun voortanden hebben gevijld. De tekens waren diep in het glazuur gekrast en leken nauwkeurig te zijn aangebracht. Volgens de onderzoekers deden de Vikingen dit mogelijk ze om aan te geven dat ze bij een bepaalde groep handelaren of strijders hoorden, of hoe goed zij pijn konden weerstaan.

 

Bron: NU.nl

Gerelateerde berichten:

    Vikingschat gevonden in Noord-Engeland

Reacties zijn gesloten.