Otto von Habsburg overleden

Otto von Habsburg, de oudste zoon van de laatste Oostenrijkse keizer, is op 98-jarige leeftijd overleden. Otto was de zoon van Karel I, keizer van Oostenrijk van 1916 tot 1918. Hij was het achterneefje van de in Sarajevo vermoorde Frans Ferdinand. De moord op zijn oudoom, wat uiteindelijk de aanleiding zou zijn voor De Eerste Wereldoorlog. Een uitgebreide familie-stamboom is hier te vinden.

 

Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius werd op 25 november 1912, twee jaar voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

 

Die oorlog zou de ondergang van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije betekenen. Na de val van de monarchie ging de keizerlijke familie in Zwitserland wonen. Na de dood van zijn vader in 1922 werd de 9-jarige Otto de troonpretendent.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Otto fel tegenstander van de Oostenrijkse anschluss bij nazi-Duitsland. Hitler vervolgde hem voor zijn kritiek en hij vluchtte naar de VS. Pas in 1961 gaf Otto zijn aanspraken op de Oostenrijkse troon op, om een actievere politieke rol te kunnen spelen. Hij was inmiddels Duitser geworden en zat voor de CSU 20 jaar in het Europees Parlement.

 

Als politicus stond Von Habsburg bekend als uiterst conservatief. Hij zette zich al vroeg in voor een meer verenigd Europa en was jarenlang voorzitter van de Paneuropa Union. Die organisatie hield in 1989 de Pan-Europese Picknick op de Oostenrijks-Hongaarse grens. Daarbij werd een gat in het IJzeren Gordijn geknipt waardoor veel mensen naar het Westen vluchtten. De gebeurtenis luidde de val in van het communistische Oost-Europa.

 

Het geslacht van de Habsburgers gaat ver terug in de geschiedenis. Stambomen geven aan dat al in de 10e eeuw de familie voor het eerst wordt genoemd. Overigens is de familie niet uitgestorven. De zoon van Otto is sinds 2007 hoofd van de familie.

 

Bron: NOS.nl

 

Meer informatie:
Stamboom van de Habsburgers
Geschiedenisleraar.nl: De Eerste WereldoorlogGeen gerelateerde berichten.

Reacties zijn gesloten.