De Vliegende Hollander, een legende

In de film Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest speelt De Vliegende Hollander van kapitein Davy Jones een belangrijke rol. Toch hebben de makers van de film zichzelf de vrijheid gegeven om de legende aan te passen voor het verhaal.

 

In de werkelijke legende is de kapitein van het spookschip dat rond Kaap de Goede Hoop zou varen, de Nederlander Willem van der Decken. Toen het schip bij de Tafelbaai aangelegd lag, was er een hevige storm, kapitein Van der Decken kon al een paar dagen niet uitvaren en was hier woedend om, hij zou gezegd hebben dat hij de volgende dag zou uitvaren en vervloekte god en de duivel. De volgende dag was het Pasen, een heilige dag, en toch voer hij uit. Daardoor werden hij en zijn schip vervloekt, de Vliegende Hollander kreeg rode zeilen en werd zwartgeblakerd, het schip werd 2x zo groot als elk ander schip en voer recht tegen de wind in met gebolde zeilen. Het schip vloog en kon dwars door andere schepen heen varen. Als een schip de Vliegende Hollander tegenkwam, betekende dat ongeluk.

 

Het verhaal kreeg extra aandacht doordat de componist Richard Wagner de opera Der fliegende Holländer maakte, gebaseerd op deze legende. Hoewel het nooit is bewezen, menen velen De Vliegende Hollander tijdens een zeereis te hebben gezien.

 

Overigens is de naam Davey Jones ook niet zomaar gebruikt. Davey Jones komt in veel verhalen over de scheepvaart voor. Hij zou een piraat zijn geweest die rond 1630 de Indische Ocean onveilig zou maken. Hij voerde mannen dronken om hen vervolgens in het ruim van zijn schip op te sluiten. Andere bronnen beweren dat het een andere naam voor de duivel is. In ieder geval wordt de scheepsterm Davey Jones’ Locker (kluis) nog steeds gebruikt. En daar wil je niet terecht komen: het is namelijk de bodem van de zee. Dode scheepslui worden hier opgesloten.

 

En wil je meer te weten komen over de Kraken, het zeemonster dat Davey Jones gebruikte om schepen te verwoesten? Klik dan maar eens hier.

 

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest is sinds 21 november te huur en vanaf 25 november te koop op DVD.

 

Meer informatie:
De Vliegende Hollander
De legende van de Vliegende Hollander
Willem Wever: Wat is er waar van de Vliegende Hollander?

Geen gerelateerde berichten.

Reacties zijn gesloten.