Na 70 jaar openheid Franse razzia

 

De politie in Parijs heeft voor het eerst de archieven vrijgegeven van één van de donkerste periodes uit de Franse geschiedenis: de gevangenneming van ruim 8000 Joden in het wielerstadion Vélodrome d’Hiver.

 

Bij deze grootschalige razzia in de Tweede Wereldoorlog kregen de nazi’s hulp van de Franse politie. Agenten waren door het Vichy-regime onder leiding van maarschalk Philippe Pétain gemobiliseerd om Joden op te pakken.

 

De politiedocumenten worden tentoongesteld in het gemeentehuis van Parijs, het Hôtel de Ville. Met de expositie wordt herdacht dat de razzia 70 jaar geleden plaatsvond.

 

In juli 1942 werden 8160 Joden, onder wie meer dan 4000 kinderen, uit hun huis gehaald en overgebracht naar het ‘Vel d’Hiv’. De omstandigheden in het wielerstadion in het 15de arrondissement van Parijs waren erbarmelijk. Het ontbrak er aan eten, drinken en dekens en er was nauwelijks sanitair en medische hulp. Mensen pleegden van ellende zelfmoord door van tribunes af te springen.

 

Bijna een week later werden de Joden in overvolle treinen overgebracht naar doorvoerkampen in Drancy, Compiègne, Pithiviers en Beaune-la-Rolande. Van daaruit gingen de meesten naar Auschwitz. Voor zover bekend hebben nog geen honderd mensen die bij de razzia zijn opgepakt het overleefd. Onder hen is geen enkel kind.

 

De documenten van de Parijse politie bevatten onder meer lijsten met namen van de gearresteerde Joden, hun goederen die in beslag zijn genomen en briefjes waarin de gemoedstoestand van de arrestanten werd beschreven.

 

In een stuk van 16 juli 1942 staat: “De operatie tegen de Joden loopt vertraging op door uitzonderlijke gevallen. Veel mannen hebben hun huis gisteren verlaten; vrouwen zijn achtergebleven met zeer jonge kinderen; anderen weigeren de deur te openen. We moeten een slotenmaker laten komen.”

 

Volgens de curator van de tentoonstelling, Olivier Accarie Pierson, toonden briefjes aan dat de bevolking de razzia afkeurde. “Het was de eerste keer dat iedereen werd gearresteerd, ook vrouwen, kinderen en ouderen. Daarom hadden veel agenten de dag voor de razzia bewust informatie gelekt. De Duitsers waren woest”, zegt Pierson.

 

“De nazi’s hadden 27.427 Joden in en rond Parijs willen arresteren, maar dat werden er ‘slechts’ 13.152″, aldus de curator. Dat aantal is inclusief 5000 Joden die bij een soortgelijke razzia werden opgepakt en meteen getransporteerd naar Drancy.

 

In een document van 17 juli vroeg een verpleegster in het Vel d’Hiv de politie om dekens en schalen. “De mensen die worden vastgehouden zijn in grote nood.”

 

Het Vel d’Hiv werd in 1959 gesloopt nadat het was verwoest door een brand. Er staat nu een herinneringsmonument. Zondag wordt er een officiële herdenkingsbijeenkomst gehouden met president Hollande.

 

Hoewel de razzia wordt gezien als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Frankrijk, heeft 60 procent van de Franse jongeren tussen de 18 en 24 jaar er nog nooit over horen praten, zo blijkt uit een enquête van het peilingenbureau CSA. Van alle Fransen weet 58 procent wat er zich heeft afgespeeld in het Parijse wielerstadion. Opvallend is dat ook 25 procent van de 65-plussers niet op de hoogte is van de gebeurtenissen in 1942.

 

In Nederland heeft de razzia in Parijs enige bekendheid gekregen door het boek ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana De Rosnay. Het boek stond lange tijd op 1 in De Bestseller 60.

Bron: NOS.nl

Gerelateerde berichten:

    ‘Nederlandse jodenjagers extreem wreed’
    Goudschat ontdekt in Franse kelder
    18.000 antieke voorwerpen van illegale opgravingen onderschept bij Rome

Reacties zijn gesloten.