Poolse aartsbisschop spioneerde voor geheime dienst

 

De kersverse aartsbisschop van Warschau, Stanislaw Wielgus, heeft vrijdag toegegeven dat hij in de communistische tijd voor de Poolse geheime dienst heeft gewerkt. Hij sprak over fouten in het verleden.

 

Het mea culpa volgde nadat een commissie van de Poolse Rooms-Katholieke Kerk tot de conclusie was gekomen dat Wielgus actief was voor de gevreesde organisatie. In zijn jongste verklaring stelt Wielgus dat hij contacten had met de dienst. Hij erkent dat hij met zijn samenwerking en de ontkenning daarvan de kerk schade heeft berokkend.

 

Wielgus deed een beroep op de gelovigen van zijn bisdom hem te accepteren. Hij kondigde echter ook aan zich te onderwerpen aan elke beslissing van de paus.

 

Wielgus (67) was bisschop van Plock, tot hij vorige maand door paus Benedictus XVI tot aartsbisschop van Warschau werd benoemd. De mis waarin hij feestelijk wordt geïnstalleerd, staat voor zondag gepland.

 

Volgens de onderzoekscommmissie bestaan er talrijke documenten die aantonen dat Wielgus bereid was op een ‘weloverwogen en geheime wijze’ samen te werken met de communistische veiligheidsdiensten en dat hij die samenwerking heeft opgepakt.

 

Het Vaticaan behield vrijdag zijn vertrouwen in Wielgus. In een verklaring onderstreept de leiding van de RK-Kerk dat ze bij de benoeming van de nieuwe aartsbisschop van Warschau met ‘alle omstandigheden van zijn leven, waaronder die uit het verleden’ rekening heeft gehouden.

 

Wielgus kwam in opspraak toen het rechtse weekblad Gazeta Polska hem van samenwerking met de geheime dienst beschuldigde. De communisten zouden Wielgus in 1967 hebben geworven, toen hij filosofie studeerde aan de katholieke universiteit in Lublin.

 

Volgens een peiling vinden de meeste Polen dat Wielgus zijn nieuwe functie niet moet aanvaarden. Daarentegen kreeg Wielgus vrijdag steun van pater Tadeusz Rydzyk, directeur van de ultrakatholieke zender Radio Marya. De beschuldigingen tegen de bisschop zijn een nieuw wapen in de ‘oorlog om Warschau’, die liberale politici en media voeren, aldus Rydzyk. Wielgus heeft herhaaldelijk zijn steun betuigd aan de zender, die zich meer dan eens aan antisemitische uitlatingen schuldig heeft gemaakt en om die reden ook door het Vaticaan is bekritiseerd.

 

De affaire-Wielgus heeft de Rooms-Katholieke Kerk, waarbij 95 procent van de Polen is aangesloten, in verlegenheid gebracht. De kerk was onder het communisme het belangrijkste bolwerk van de oppositie, maar de laatste tijd is van verscheidene geestelijken bekend geworden dat zij informant van de communisten zijn geweest. Historici schatten dat meer dan 10 procent van de rooms-katholieke geestelijken met de communisten heeft samengewerkt.

Bron: VK.nl

Geen gerelateerde berichten.

Reacties zijn gesloten.