Mysterie van schilderij Jan Steen opgelost

 

De geportretteerden op het topstuk van kunstenaar Jan Steen uit 1655 blijken toch niet de burgemeester van Delft en zijn dochter te zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben na uitgebreid speurwerk achterhaald dat de man en het meisje op het schilderij ‘Een burgemeester van Delft en zijn dochter’ korenhandelaar Adolf Croese met zijn kind is.

 

Dat onthulden zij donderdag in het Rijksmuseum Amsterdam. Het museum kocht het schilderij, de duurste aankoop ooit, twee jaar geleden. Lange tijd bestonden vraagtekens over de ware identiteit van de geportretteerden.

 

Toen kunsthistoricus Frans Grijzenhout in oktober 2004 het pas verworven kunstwerk tijdens zijn lunchpauze kwam bewonderen, raakte hij gefascineerd door de brief die ‘de burgemeester’ in zijn hand houdt. Grijzenhout besloot op nader onderzoek uit te gaan en kreeg uiteindelijk na een jaar intensief speuren hulp van historicus Niek van Sas. Samen plozen ze de geschiedenis van het werk uit en ontdekten ze het ware verhaal.

Bron: Volkskrant

Geen gerelateerde berichten.

Reacties zijn gesloten.