Door hongerwinter grotere kans op hart- en vaatziekten

 

Vrouwen die tijdens de Hongerwinter jong waren en ernstig ondervoed, hebben meer kans op hart- en vaatziekten later in hun leven. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam onder bijna 8000 vrouwen die tijdens de Hongerwinter in 1944-1945 in meer of mindere mate honger hebben geleden.

 

Voor het onderzoek, uitgevoerd door epidemioloog Annet van Abeelen, werd een onderverdeling gemaakt op basis van leeftijd tijdens de Hongerwinter en mate van ondervoeding. Een van de conclusies was dat ernstig ondervoede vrouwen die tijdens de Hongerwinter tussen 10 en 17 jaar waren, 50 jaar later meer kans hebben op hart- en vaatziekten.

 

Hun kans op kransslagaderziekte was zelfs 38 procent hoger dan die bij leeftijdsgenoten die geen honger hadden gekend. De oorzaak daarvan is niet bekend, maar de onderzoekster vermoedt dat het komt doordat extreme honger de hormoon- en energiehuishouding verstoort.

 

Ook werd duidelijk dat sterk ondervoede vrouwen een kleinere kans hebben op een herseninfarct. Wat de verklaring daarvoor is, wordt verder onderzocht.

 

Tijdens de Hongerwinter van december 1944 tot en met april 1945 was in westelijk Nederland heel weinig voedsel beschikbaar. Omdat de hongersnood na de bevrijding meteen weg was, is het mogelijk om de effecten op de lange termijn van korte, ernstige honger te bestuderen

Bron: AD.nl

Gerelateerde berichten:

    Schedel gevonden in Pearl Harbor

Reacties zijn gesloten.