De dukdalf: protest tegen een bezetter

Een tijdje geleden was ik in het Marinemuseum in Den Helder. Een mooi museum, boordevol geschiedenis. Een aanrader! Maar dat terzijde. Ik maakte daar de onderstaande foto. Op de foto is een zogenaamde dukdalf te zien.
 

 

Nu is dit niet zo vreemd, aangezien het een voorwerp is dat regelmatig in de scheepvaart gebruikt wordt. Een dukdalf heeft twee belangrijke functies. Als een waterweg versmalt, bijvoorbeeld bij een brug, dan kan een schip gemakkelijk averij (schade) oplopen. Door een dukdalf te plaatsen wordt deze schade voorkomen. Verder is het een plek waar een schip kan aanmeren. De trossen (touwen) worden over de dukdalf gegooid om aan te meren.
 

 

En zo komt het ding waarschijnlijk ook aan zijn naam. De legende wil dat de Watergeuzen, de tegenstanders van de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog, telkens als zij gingen aanmeren en de trossen gooiden, Duc d’Alve riepen. Dit is Frans voor de Hertog van Alva, de Spaanse generaal die op dat moment oorlog voerde tegen Willem van Oranje en de Watergeuzen in de Nederlanden. Zijn bewind in deze streken was berucht vanwege de terreur die hij gebruikte.

 

Door de touwen om de nek van de dukdalf te werpen, gaven ze eigenlijk aan ook de strop om de nek van de echte Duc d’Alve te willen gooien: ophangen dus! Een soort protest tegen de bezetter. Iets dat gedurende deze én andere bezettingen van Nederland nog dikwijls zal worden gedaan.

Gerelateerde berichten:

    Unieke wapenvondsten opgraving scheepswrak

Reacties zijn gesloten.