Dagboeken Joseph Mengele geveild

In de VS is een verzameling dagboekaantekeningen van de Duitse oorlogsmisdadiger Josef Mengele geveild. De 31 schoolschriften met in totaal zo’n 3400 handgeschreven pagina’s leverden ruim 170.000 euro op.

 

Het gaat om een dagboek dat Mengele bijhield in de jaren zestig en zeventig onder het pseudoniem Andreas. Ook zijn er korte verhalen, reisverslagen en gedichten. Vooraf was de waarde van de documenten geschat op 300.000 tot 700.000 euro.

 

“Deze documenten zijn belangrijk omdat het Mengeles eigen woorden zijn”, aldus de veilingmeester. “Wie wil weten hoe de hersenen van deze gek werkten, kan zo dichtbij komen.”

 

De SS-arts Mengele was sinds 1943 werkzaam in het concentratiekamp Auschwitz. Daar bepaalde hij bij aankomst welke mensen nog nuttig konden zijn voor de nazi’s en wie meteen vermoord werd. Ook voerde hij onmenselijke experimenten uit op gevangenen.

 

Na de oorlog vluchtte hij naar Zuid-Amerika, waar hij tot in de jaren zeventig onder een schuilnaam wist te overleven. In 1979 verdronk hij op 67-jarige leeftijd tijdens een zwempartij in Brazilië.

 

De boeken werden in 2004 gevonden in een huis in Brazilië waar Mengele had gewoond. De koper is een Amerikaanse orthodoxe jood die ze wil laten zien in een eigen museum. Mogelijk zullen de stukken eerst in bruikleen worden gegeven aan een Holocaust-museum.

 

Op de veiling was vooraf veel kritiek, maar de veilingmeester wuifde die weg. “Geschiedenis is geschiedenis, goed of slecht. Wie kiest de slechte stukken te vergeten, is gedoemd dezelfde fouten te maken.”

 

 
Bron: NOS.nl
 
Zie ook: Dagboeken Josef Mengele te koop

Gerelateerde berichten:

    Dagboeken Josef Mengele te koop
    Vikingschat gevonden in Noord-Engeland
    Champagne van Hitler geveild

Reacties zijn gesloten.