Misdaden Franco-dictatuur worden niet vervolgd

Het lagerhuis van het Spaanse parlement heeft dinsdag tegen de afschaffing van de Amnestiewet uit 1977 gestemd. Daardoor blijft het onmogelijk misdaden tegen de mensheid tijdens de Franco-dictatuur van 1939 tot 1975 te vervolgen.

 

Een kleine oppositiepartij had het voorstel ingediend om alsnog een eind te maken aan de straffeloosheid van de moord op duizenden politieke tegenstanders.

 

Maar de grote partijen houden vast aan de amnestie als belangrijk deel van de Transición, de vreedzame overgang naar democratie na de dood van de dictator. Bijna alle partijen stemden er toen mee in het verleden te laten rusten om geen oude wonden open te rijten.

 

De initiatiefnemer voor de afschaffing, een parlementariër van de Gallicische nationalistische partij BNG, wees erop dat de Spaanse justitie misdaden tegen de mensheid in andere landen vervolgt, ook als daar een amnestiewet is aangenomen.

 

Zo slaagde de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón erin de Chileense oud-dictator Pinochet enige tijd in Engeland achter de tralies te krijgen, voordat hij om gezondheidsredenen werd vrijgelaten.

 

Ook herinnerde de BNG-parlementariër eraan dat Spanje verschillende internationale verdragen heeft getekend waarin staat dat misdaden tegen de mensheid gestraft moeten worden, zoals het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

 

Garzón opende in 2008 ondanks de Amnestiewet een onderzoek naar de Franco-misdaden. Hij werd daarom vorig jaar geschorst omdat er een onderzoek tegen hem loopt wegens ambtsmisbruik. Garzón ging tijdelijk voor ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo in Den Haag werken in afwachting van zijn berechting in Spanje.

 

Bron: NU.nl

Geen gerelateerde berichten.

Reacties zijn gesloten.