Dagboek van Anne Frank toch écht

Na 26 jaar heeft de Duitse federale recherche nu eindelijk bevestigd dat de dagboeken van Anne Frank écht zijn. Het Bundeskriminalamt (BKA) zet zo een fout recht die ontstond door een onjuist geïnterpreteerd rapport.

 

In 1980 onderzocht een BKA-medewerker in Zwitserland het originele manuscript van de beroemde dagboeken. Hij stelde vast dat het gebruikte papier en de inkt tijdens de Tweede Wereldoorlog overal verkrijgbaar waren, maar concludeerde ook dat het manuscript op enkele plekken met ballpoint was bewerkt. Deze pensoort werd pas vanaf 1951 op grote schaal gebruikt.

 

Neonazi’s en anderen die de holocaust wilden ontkennen, grepen de BKA-conclusie aan om de geschriften als vervalsingen af te schilderen. Ondanks vele verzoeken van onder meer het Anne Frank Centrum en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie weigerde het BKA openlijk stelling te nemen tegen de verkeerde interpretatie.

 

Maar dat veranderde afgelopen week. Nadat nabij Maagdenburg neonazi’s een exemplaar van het dagboek hadden verbrand onder het mom ‘leugen en bedrog’, deed het Duitse Anne Frank Zentrum aangifte. Op internet wees een neonazi weer eens op het oude BKA-rapport.

 

De Duitse recherche wilde de rechtszaak kennelijk niet afwachten en nam voor het eerst afstand van de conclusie. Het rapport ‘kan niet worden gebruikt om de authenticiteit van de dagboeken’ in twijfel te trekken, aldus het persbericht. Bovendien distantieert het BKA zich van alle speculaties die in die richting wijzen. ,,Beter laat dan nooit,’’ vindt het Anne Frank Zentrum.

 

Meer informatie over Anne Frank:

 

Anne Frank Huis
Wikipedia – Anne Frank

 

Bron: AD.nl

Geen gerelateerde berichten.

Reacties zijn gesloten.