Grieken en Romeinen

“Lijkwade van Turijn is resultaat van aardbeving”

De authenticiteit van de lijkwade van Turijn is al eeuwenlang een groot vraagteken en wetenschappelijk onderzoek in de voorbije decennia lijkt maar geen uitkomst te bieden. Is de aanbeden lap stof een mirakel of een ingenieuze farce?

Een nieuwe studie stelt dat neutronenemissies afkomstig van een aardbeving die Jeruzalem trof aan de oorsprong zouden kunnen liggen van het iconische beeld. Bovendien zouden die emissies er ook voor gezorgd hebben dat de koolstofconcentratie verstoord raken. Die concentratie, gebruikt voor het dateren van objecten, suggereerde in het verleden dat de ‘lijkwade’ een hoax uit de Middeleeuwen is.

 

Andere wetenschappers stellen dat de nieuwe theorie nog veel vragen onbeantwoord laat.

 

De lijkwade van Turijn, waarop vaagweg het gezicht van een man en diens torso te zien is met wondes die overeenkomen met de kruisiging, is volgens de overlevering het doek waarmee het lichaam van Christus werd afgedekt na zijn kruisiging. De katholieke kerk heeft officieel nooit stelling genomen inzake het doek, maar de relikwie wordt jaarlijks door duizenden gelovigen bezocht in de kathedraal van Turijn.

Bron: HLN.be

Reageren uitgeschakeld

Opnieuw muur Pompeï ingestort

 

In het archeologisch monument Pompeï in Italië is na zware regenval een deel van een muur ingestort. Het was een stuk muur van twee meter van een huis dat 2000 jaar oud is. Het pand staat in een gedeelte van de stad dat vanwege onveiligheid is afgesloten voor toeristen.

 

Het instorten van de muur is het jongste incident in een reeks van verzakkingen in Pompeï. In 2010 stortte een deel van het ‘Huis van de gladiatoren’ in. De Romeinse kampvechters trainden daar voordat ze met elkaar in gevecht gingen. Ook in 2011 waren er verzakkingen in Pompeï.

 

Archeologen, ook buiten Italië, maken zich zorgen over het verval van de ruïnestad. De Italiaanse regering en de Europese Commissie kondigden begin dit jaar aan dat ze 105 miljoen euro investeren in het behoud en het conserveren van Pompeï.

 

De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Italië. In het jaar 79 werd de stad bedolven onder gloeiende as na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Veel inwoners werden levend begraven.

 

Ongeveer tweederde is nu uitgegraven. Jaarlijks bezoeken ongeveer 2,5 miljoen mensen Pompeï.

Bron: NU.nl

Reageren uitgeschakeld

Van Lego kun je alles maken: óók het Colosseum

 

In de arena vecht een gladiator met slangen en schorpioenen. Met bekers met wijn in hun handen juichen de toeschouwers hem vanaf de tribunes toe. Het gevecht vindt plaats in het Colosseum in Rome. Alleen niet 2000 jaar geleden… En ook de gladiator is slechts 4 centimeter groot.

 

Dit Colosseum is opgebouwd uit 200.000 Lego-stenen en bevindt zich in het Nicholson Museum dat verbonden is aan de Universiteit van Sydney. De ene helft van het schaalmodel (1,30 bij 1,80 meter) toont het Colosseum zoals het was na de voltooiing in 80 na Chr. De andere helft zoals het Colosseum er nu, na bijna 2000 jaar, bijstaat.

 

Alleen al voor een natuurgetrouwe weergave van de fundering van het gebouw, met zijn gangen, cellen, dierenkooien en tunnels, heeft bouwer Ryan McNaught 60.000 stenen nodig gehad. In de gangen bracht hij zelfs kleine fakkels aan.

 

“Het moeilijkste was om de ronde vorm van het Colosseum van vierkante stenen op te bouwen”, aldus McNaught.

Reageren uitgeschakeld

Glazen juweel uit Romeinse tijd ontdekt in Japan

 

Japanse archeologen hebben bekendgemaakt dat ze in een grafheuvel vlakbij de stad Kyoto, de vroegere hoofdstad van het keizerrijk, een glazen juweel hebben ontdekt dat waarschijnlijk vervaardigd werd in het Romeinse Rijk.

 

Het artefact werd opgegraven uit de tumulus ‘Utsukushi’, een begraafplaats van Nagaoka uit de vijfde eeuw na Christus. Het aangetroffen voorwerp zou volgens de wetenschappers stammen uit de eerste tot vierde eeuw van onze tijdsrekening.

 

Het juweel bestaat uit drie gele parels van glas, met een diameter van vijf millimeter, waarop een vergulde versiering werd aangebracht. Onderzoekers hebben ook natron aangetroffen, een natuurlijke chemische stof die in het Romeinse Rijk gebruikt werd door de ambachtslui die met glas werkten. Ook de gebruikte techniek blijkt overeen te stemmen met de toenmalige manier van werken.

 

Het Romeinse Rijk beheerste het gebied rond de Middellandse Zee (‘Mare Nostrum’) tussen 27 vóór en 476 na Christus. Volgens historici dreven de Romeinen toen al handel met het Verre Oosten, voornamelijk met China.

Bron: AD.nl

Reageren uitgeschakeld