Televisie en Computers

Video: Koude Oorlog – Spanningen tussen de VS en de SU

Tijdens mijn lessen aan mavo 3 leg ik altijd uit dat perioden van spanning en ontspanning in de Koude Oorlog elkaar afwisselden. Ooit stond er in een methode een mooie grafiek, maar aangezien ik die niet meer terug kon vinden, heb ik er in Keynote één van gemaakt (en vervolgens als video op YouTube gezet). Door de video te pauzeren, kun je hem gebruiken als presentatie. Doe er je voordeel mee.

Reageren uitgeschakeld

Video: Het Israëlisch-Palestijnse conflict in 15 minuten

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is een ingewikkeld onderwerp. Deze Amerikaanse docent probeert het tóch op een duidelijke, zelfs humoristische, uit te leggen. In het Engels, maar Nederlandse ondertiteling is optioneel.

Reageren uitgeschakeld

Details over dood Gagarin bekend

 

Rusland heeft meer details vrijgegeven over de dood van Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. De Sovjet-astronaut kwam in 1968 om het leven bij een militair vliegtuigongeluk.

 

Collega-astronaut Alexei Leonov zegt in een interview met staatszender RT dat hij het officiële rapport over de dood van Gagarin in handen heeft gekregen. Leonov, de eerste mens die ooit een ruimtewandeling maakt, was in 1968 op de luchtmachtbasis waar het ongeluk gebeurde. Hij strijdt al jaren voor meer openheid.

 

In het rapport staat volgens Leonov dat een andere straaljager te dicht bij de MiG-15 van Gagarin kwam. Door de luchtverplaatsing raakte Gagarins vliegtuig in een tolvlucht en stortte neer. Ook Gagarins co-piloot kwam daarbij om het leven.

 

De Sovjet-Unie deed altijd zeer geheimzinnig over de dood van hun ruimteheld. Daardoor ontstonden er geruchten dat Gagarin op hoge snelheid had moeten uitwijken voor een vlucht vogels of een heteluchtballon.

 

Leonov zegt dat hij rapport nu in handen heeft gekregen op voorwaarde dat hij de naam van de piloot die het ongeluk veroorzaakte niet noemt. Die man, inmiddels hoogbejaard, is nog in leven, maar in een broze gezondheid.

Bron: NOS.nl

Reageren uitgeschakeld

Fotostripverhaal: De Sovjet-Unie onder Stalin

 

Bij sommige leerlingen werken beelden beter dan woorden. Speciaal voor deze leerlingen (en natuurlijk ook alle andere geïnteresseerden) heeft Geschiedenisleraar.nl één van de onderdelen bij het Historisch Overzicht vanaf 1900 als fotostripverhaal verwerkt. Hiervoor is gebruikt gemaakt van de iPad-app Comic Life.

 

In principe is het de bedoeling om meer onderwerpen op deze manier te gaan verwerken, maar wij zouden het geweldig vinden als meer geschiedenisleraren in Nederland hetzelfde gaan doen. Op deze manier kan de collectie groeien.

 

Het eerste deel is hier als PDF te downloaden.

Reageren uitgeschakeld