Wereldoorlogen

Naoorlogse foto van Herschel Grynszpan ontdekt

Op 7 november 1938 liep Herschel Grynszpan de Duitse ambassade in Parijs binnen en schoot vijf keer op diplomaat Ernst vom Rath. De 17-jarige wilde hiermee wraak nemen op de vervolging van de Joden in Nazi-Duitsland. Vom Rath overleefde de aanslag niet, en na een vlammende radiotoespraak door Joseph Goebbels, die destijds wel een succes nodig had, gingen Duitsers massaal de straat op in wat later bekend zou worden als de Kristallnacht (8/9-11-1938).

 

Algemeen werd aangenomen dat Herschel Grynszpan tijdens de oorlog in een concentratiekamp zou zijn omgekomen. Vanaf september 1942 werd er niets meer van hem vernomen. Hoewel er geruchten waren dat hij in Parijs, Berlijn of Israël zou wonen, zijn deze nooit bevestigd.

 

De Britse krant The Guardian meldt dat een afbeelding uit 1946, waarop Herschel Grynszpan te zien zou zijn, heeft bij het Weense Joodse Museum gezorgd voor twijfels over de gangbare theorie.

 

Op de foto zou Herschel Grynszpan te zien zijn tijdens een demonstratie tegen de Britse buitenlandpolitiek m.b.t. de Joodse immigratie naar Palestina. Gezichtsherkenning zou een match van 95% hebben gegeven.

 

Overigens is er in de afgelopen decennia de nodige speculatie geweest over de exacte motieven van Grynszpan. Na zijn daad heeft hij nooit voor de rechter gestaan: vermoedelijk heeft Goebbels hem laten bekennen dat de moord een crime passionele was, en dat er sprake was van een homoseksuele relatie tussen Grynszpan en Vom Rath.

 

Voor zowel Goebbels als Hitler was dit in mindere mate relevant, hun doel was immers bereikt: het vogelvrij verklaren van de Joden in Duitsland en Oostenrijk.

 

Reageren uitgeschakeld

Schindlers lijsten geveild voor 122.000 dollar

Documenten van de beroemde Duitse industrieel Oskar Schindler zijn op een veiling in Amherst, in de Amerikaanse staat New Hampshire, van eigenaar verwisseld. Er werd in totaal 122.000 dollar (91.000 euro) voor de papieren neergeteld.

 

Schindler kreeg bekendheid vanwege zijn inspanningen om joden tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Duitse concentratiekampen te redden en voor hem te laten werken in zijn fabriek. Een aantal lijsten met namen van deze werknemers werd later bekend als ‘Schindler’s list’. Onder die titel werd het verhaal in 1993 ook verfilmd door Steven Spielberg.

 

Een van de documenten was een door Schindler ondertekende brief van één pagina, die voor bijna 60.000 dollar door een anonieme bieder werd gekocht. Documenten met bouwplannen voor Schindler’s nieuw te bouwen munitiefabriek in de Poolse stad Krakau gingen voor 63.000 dollar van de hand.

Bron: Telegraaf.nl

Reageren uitgeschakeld

Fotostripverhaal: De opkomst van Hitler


 

Bij sommige leerlingen werken beelden beter dan woorden. Speciaal voor deze leerlingen (en natuurlijk ook alle andere geïnteresseerden) heeft Geschiedenisleraar.nl één van de onderdelen bij het Historisch Overzicht vanaf 1900 als fotostripverhaal verwerkt. Hiervoor is gebruikt gemaakt van de iPad-app Comic Life.

 

Het deel is hier als PDF te downloaden.

2 reacties

Thatcher ‘verrast door Falklands’

 

Voor Margaret Thatcher was de Argentijnse invasie van de Falklandeilanden in 1982 “het ergste moment” van haar leven. De toenmalige Britse premier Thatcher had nooit verwacht dat Argentinië daadwerkelijk de eilandengroep, die door beide landen wordt geclaimd, zou bezetten. Dit blijkt uit uit archiefstukken die vandaag openbaar zijn geworden.

 

Op 2 april 1982 bezetten de Argentijnen de Falklands en Groot-Brittannië stuurde er drie dagen later de Britse marine op af. Op 14 juni werden de Falklands heroverd. In de oorlog kwamen 649 Argentijnen en 255 Britse militairen om.

 

Uit de archieven blijkt dat Thatcher overvallen werd door de Argentijnse invasie. “Nooit, echt nooit, had ik zo’n invasie voor mogelijk gehouden. Het was echt dom van ze om te doen, gezien de omstandigheden. Alleen al het idee?” zei ze eind 1982 achter gesloten deuren tegen een onderzoekscommissie.

 

Thatcher twijfelde aanvankelijk over hoe haar land moest terugslaan. Ze was bang dat haar beslissing om de Britse marine naar de Falklands te sturen, meer agressie zou uitlokken bij de Argentijnen.

 

Als de Argentijnen meer troepen zouden stationeren zou ze misschien genoodzaakt zijn de opstomende Britse armada terug te roepen, rechtsomkeert te laten maken. “Dat zou de grootse vernedering voor Groot-Brittannië zijn geweest”, aldus Thatcher.

 

Thatcher was vervolgens een echte premier in oorlogstijd. Ze vond dat er geen alternatief was. De Britten moesten de eilanden heroveren en de Argentijnen moesten zich overgeven.

 

In een concept-telegram, dat vandaag is vrijgegeven, waarschuwt ze de Argentijnse president, generaal Leopoldo Galtieri voor de gevolgen als Argentinië zich niet zou terugtrekken: “Met uw militaire ervaring weet u wat de uitkomst van deze strijd zal zijn. Over een paar dagen wappert de Britse vlag weer in de hoofdstad van de Falklands. En dan lezen wij allebei onze lijst met namen van de gevallenen. Ik ben er dan van overtuigd dat mijn militairen hun leven gaven voor vrijheid en gerechtigheid. Dat verzacht het verdriet over hun dood. En u, generaal? Wat vertelt u dan?”

 

Het telegram is nooit verzonden. President Galtieri trad af, enkele dagen nadat de Britten claimden weer heer en meester over de Falkland eilanden te zijn.

Bron: NOS.nl

Reageren uitgeschakeld