Naoorlogse foto van Herschel Grynszpan ontdekt

Op 7 november 1938 liep Herschel Grynszpan de Duitse ambassade in Parijs binnen en schoot vijf keer op diplomaat Ernst vom Rath. De 17-jarige wilde hiermee wraak nemen op de vervolging van de Joden in Nazi-Duitsland. Vom Rath overleefde de aanslag niet, en na een vlammende radiotoespraak door Joseph Goebbels, die destijds wel een succes nodig had, gingen Duitsers massaal de straat op in wat later bekend zou worden als de Kristallnacht (8/9-11-1938).

 

Algemeen werd aangenomen dat Herschel Grynszpan tijdens de oorlog in een concentratiekamp zou zijn omgekomen. Vanaf september 1942 werd er niets meer van hem vernomen. Hoewel er geruchten waren dat hij in Parijs, Berlijn of Israël zou wonen, zijn deze nooit bevestigd.

 

De Britse krant The Guardian meldt dat een afbeelding uit 1946, waarop Herschel Grynszpan te zien zou zijn, heeft bij het Weense Joodse Museum gezorgd voor twijfels over de gangbare theorie.

 

Op de foto zou Herschel Grynszpan te zien zijn tijdens een demonstratie tegen de Britse buitenlandpolitiek m.b.t. de Joodse immigratie naar Palestina. Gezichtsherkenning zou een match van 95% hebben gegeven.

 

Overigens is er in de afgelopen decennia de nodige speculatie geweest over de exacte motieven van Grynszpan. Na zijn daad heeft hij nooit voor de rechter gestaan: vermoedelijk heeft Goebbels hem laten bekennen dat de moord een crime passionele was, en dat er sprake was van een homoseksuele relatie tussen Grynszpan en Vom Rath.

 

Voor zowel Goebbels als Hitler was dit in mindere mate relevant, hun doel was immers bereikt: het vogelvrij verklaren van de Joden in Duitsland en Oostenrijk.

 

Reageren uitgeschakeld

Video: Koude Oorlog – Spanningen tussen de VS en de SU

Tijdens mijn lessen aan mavo 3 leg ik altijd uit dat perioden van spanning en ontspanning in de Koude Oorlog elkaar afwisselden. Ooit stond er in een methode een mooie grafiek, maar aangezien ik die niet meer terug kon vinden, heb ik er in Keynote één van gemaakt (en vervolgens als video op YouTube gezet). Door de video te pauzeren, kun je hem gebruiken als presentatie. Doe er je voordeel mee.

Reageren uitgeschakeld

Video: Het Israëlisch-Palestijnse conflict in 15 minuten

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is een ingewikkeld onderwerp. Deze Amerikaanse docent probeert het tóch op een duidelijke, zelfs humoristische, uit te leggen. In het Engels, maar Nederlandse ondertiteling is optioneel.

Reageren uitgeschakeld

“Lijkwade van Turijn is resultaat van aardbeving”

De authenticiteit van de lijkwade van Turijn is al eeuwenlang een groot vraagteken en wetenschappelijk onderzoek in de voorbije decennia lijkt maar geen uitkomst te bieden. Is de aanbeden lap stof een mirakel of een ingenieuze farce?

Een nieuwe studie stelt dat neutronenemissies afkomstig van een aardbeving die Jeruzalem trof aan de oorsprong zouden kunnen liggen van het iconische beeld. Bovendien zouden die emissies er ook voor gezorgd hebben dat de koolstofconcentratie verstoord raken. Die concentratie, gebruikt voor het dateren van objecten, suggereerde in het verleden dat de ‘lijkwade’ een hoax uit de Middeleeuwen is.

 

Andere wetenschappers stellen dat de nieuwe theorie nog veel vragen onbeantwoord laat.

 

De lijkwade van Turijn, waarop vaagweg het gezicht van een man en diens torso te zien is met wondes die overeenkomen met de kruisiging, is volgens de overlevering het doek waarmee het lichaam van Christus werd afgedekt na zijn kruisiging. De katholieke kerk heeft officieel nooit stelling genomen inzake het doek, maar de relikwie wordt jaarlijks door duizenden gelovigen bezocht in de kathedraal van Turijn.

Bron: HLN.be

Reageren uitgeschakeld